top of page

Anestezia generala

În stomatologia modernă, anestezia generală prin sedare conștientă (cunoscută și sub denumirea de analgosedare) joacă un rol esențial în desfășurarea intervențiilor chirurgicale stomatologice complexe și reprezintă un subiect de maxim interes pentru pacienți, în special pentru cei care se confruntă cu anxietate, teamă de durere sau frică de ace, dar și pentru pacienții cu afecțiuni generale sau vârste înaintate pentru care intervenția stomatologică poate prezenta riscuri. 

Acest tip de anestezie este administrată de medicul specialist în Anestezie și Terapie Intensivă și se recomandă în intervențiile de implantologie, adiții de os, sinus lift și orice altă intervenție stomatologică de complexitate medie-mare.

De asemenea,  cu diverse situatii clinice, care nu pot coopera cu medicul stomatolog(sindrom Down, autism, retard mental), pot beneficia de interventii stomatologice care  pot rezolva intr-o singura sedinta mai multe probleme. Tratamentul stomatologic pentru copii si adulti  cu nevoi speciale imbunatateste considerabil calitatea vietii acestora.
 

Sedarea conștientă nu se face în orice cabinet stomatologic deoarece este necesară dotare specială cu aparatură specifică de terapie intensivă și un bloc operator autorizat de Direcția de Sănătate Publică pentru astfel de intervenții.

Ce este sedarea conștientă? 

Sedarea conștientă este o tehnică neinvazivă de anestezie, sigură, fiind recomandată pacienților de toate vârstele, inclusiv copiilor sau persoanelor vârstnice. Sub sedare conștientă, pacientul simte o stare de relaxare mentală, însoțită de capacitatea de a respira singur, neasistat de aparate.

Aceasta se realizează prin injectarea intravenoasă a unui cocktail de substanțe care generează pacientului o stare de semi-conștiență, cu păstrarea reflexelor normale. Cocktailul de medicamente este administrat pacientului de către medicul specialist în anestezie, într-o doză personalizată.

 

La finalul intervenției implantologice, odată ce se oprește injectarea substanțelor medicamentoase, pacientul se trezește  și poate beneficia de salon postoperator pentru scurt timp, pana isi revine complet. Totusi, pacientul va trebui sa fie insotit de un apartinator atunci cand paraseste clinica. 

 

bottom of page