top of page

Anestezia generala

În stomatologia modernă, anestezia generală prin sedare conÈ™tientă (cunoscută È™i sub denumirea de analgosedare) joacă un rol esenÈ›ial în desfășurarea intervenÈ›iilor chirurgicale stomatologice complexe È™i reprezintă un subiect de maxim interes pentru pacienÈ›i, în special pentru cei care se confruntă cu anxietate, teamă de durere sau frică de ace, dar È™i pentru pacienÈ›ii cu afecÈ›iuni generale sau vârste înaintate pentru care intervenÈ›ia stomatologică poate prezenta riscuri. 

Acest tip de anestezie este administrată de medicul specialist în Anestezie È™i Terapie Intensivă È™i se recomandă în intervenÈ›iile de implantologie, adiÈ›ii de os, sinus lift È™i orice altă intervenÈ›ie stomatologică de complexitate medie-mare.

De asemenea, copiii cu diverse situatii clinice, care nu pot coopera cu medicul stomatolog(sindrom Down, autism, retard mental) pot beneficia de interventii stomatologice care  pot rezolva intr-o singura sedinta mai multe probleme.
 

Sedarea conÈ™tientă nu se face în orice cabinet stomatologic deoarece este necesară dotare specială cu aparatură specifică de terapie intensivă È™i un bloc operator autorizat de DirecÈ›ia de Sănătate Publică pentru astfel de intervenÈ›ii.

Ce este sedarea conÈ™tientă? 

Sedarea conÈ™tientă este o tehnică neinvazivă de anestezie, sigură, fiind recomandată pacienÈ›ilor de toate vârstele, inclusiv copiilor sau persoanelor vârstnice. Sub sedare conÈ™tientă, pacientul simte o stare de relaxare mentală, însoÈ›ită de capacitatea de a respira singur, neasistat de aparate.

Aceasta se realizează prin injectarea intravenoasă a unui cocktail de substanÈ›e care generează pacientului o stare de semi-conÈ™tiență, cu păstrarea reflexelor normale. Cocktailul de medicamente este administrat pacientului de către medicul specialist în anestezie, într-o doză personalizată.

 

La finalul intervenÈ›iei implantologice, odată ce se opreÈ™te injectarea substanÈ›elor medicamentoase, pacientul se trezeÈ™te  È™i poate beneficia de salon postoperator pentru scurt timp, pana isi revine complet. Totusi, pacientul va trebui sa fie insotit de un apartinator atunci cand paraseste clinica. 

 

bottom of page